Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Stärkelser och mjöler

Aprikoskärnmjöl


Moderväxt
Aprikos (Prunus armeniaca) eller persika (Prunus persica)
Prunus armeniaca seed powder
Engelska namn
Apricot seed powder
Andra namn
Nordiska språk
Aprikoskernemel (danska)
Andra språk
Tian xing ren, xing ren (kinesiska)

Tradition
Gammalt klassiskt rengöringsmedel för hyn.
Framställning
Aprikoskärnor (varur bittermandelolja extraheras och aprikoskärnolja pressats) mals. Kärnor från besläktade träd som persika kan också användas.
Ursprung
Aprikos odlas i alla världsdelar och det mesta konserveras så det blir mycket kärnor över. I fruktodlartrakterna i Sydafrika använder man krossade aprikoskärnor som trottoargrus.
Beskrivning
Grovt pulver; kornen är av vallmofröns storlek.
100 ml väger ca 60 gram. 100 gram = ca 165 ml.
Olösligt i allt men kan slammas upp hjälpligt i t ex vatten, glycerin, alkohol, vegetabiliska och eteriska oljor
Innehåll
Aprikoskärnans bittert smakande ämne är amygdalin, en glukosid som med vatten spjälkas i druvsocker (glukos) och bittermandelluktande bensaldehyd. Tveksamt om något finns i extraherat, pressat och malt mjöl. Om det får bittermandeldoft i kontakt med vatten är det amygdalin som spjälkas.
Ersättning
• Mer likt mandelkli (utan mandelolja) än mandelmjöl (med oljan kvar).
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor, i hälsokostbutiker och "naturliga sminkhyllor" för runt 120 kr per 100 gram.

Rengöringsmedel
Används i medel som ska skrubba huden.
Flytande tvål, rengöringspulver, rengöringskräm, rengörinspasta: 1-10 % vikt. För ansiktet 1-3 % vikt eller inte alls; mjölet skrubbar mer än man kan tro.
Kan blandas i tvål för att göra den lite skrubbande.
Mjölet kan vara för kraftigt skrubbande för ansiktet. 

Mat och dryck Kärnorna används bl. a. i likör. Bakmassa gjord av aprikoskärnor är en billigare variant av mandelmassa.
Giftighet
Innehåller, möjligen, mikroskopiska mängder amygdalin som i kontakt med vatten bryts ner till ännu mindre bittermandeldoftande bensaldehyd och cyanid (blåsyra). Man får nog äta en säck mjöl för att få ens hostdämpande effekt.

Litteratur: Se t ex Kilian (2007).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/aprikoskarnmjol.html
Datum: 2018 09 23 - Uppdaterad: 2010 06 12
Cookieinfo
Made with a Mac