Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer

Anistinktur


Moderväxt
Anis (Pimpinella anisum)
CAS-nummer 84775-42-8
INCI-namn • Pimpinella anisum fruit extract ["an extract of the fruit"]
• Pimpinella anisum seed extract ["an extract of the seeds"]
Farmakopénamn
Tinctura anisi
Engelska namn
Tincture of anise
Förväxlingsrisk Extrakt - alla utdrag med lösningsmedel

Tradition Sötade likörer som började tillverkas av munkar omkring 1300 var en nyhet, och en dyr och lyxig sådan. Till det krävdes förutom vin också starkare konjak som man just lärt sig destillera och socker, som araber började odla och importera till Europa på medeltiden. Till de populäraste hörde anislikor (anisette) som gick tillbaka på urgamla enklare vinutdrag. Redan grekiska och romerska läkare rekommenderade anisvin som ett medel för matsmältningen. Enligt Plinius tog det bort rynkor - kanske för att magen blev bätttre?
Framställning
Anisörtens frukter (de gråbruna dubbelnötterna med skal) eller frön (grå-brun-gröna inuti) får dra i alkoholFiltreras.
100 ml 45 % alkohol väger ca 94 gram, 40 % ca 95 gram. För detaljer, se alkoholmått.
• Tinkturen kan blandas obehindrat med glycerin och vatten, men blandningen blir mjölkig - måste filtreras för att bli klar.
Eteriska oljor, hartser, fett och vegetabilisk oljor löses dåligt eller inte alls i så här svag alkohol. Blandningar måste skakas om före användning.
Innehåll
Ca hälften av tinkturen är vatten. Fett- och vattenlösliga färgämnen, lite anisessens.
Hållbarhet
Hållbart - spriten konserverar. Förvara väl tillslutet så att alkoholen inte avdunstar.

Användning
Kan utgöra basen i alkoholhaltig parfym eller cologne, t. ex. i söta gröna dofter.
Hudvård Fruktextrakt används i kosmetika som allmänt välgörande ingrediens för huden, fröextrakt anses vara sammandragande.
Hudreaktion Spriten torkar ut.

Mat och dryck
Med anistinktur eller eterisk anisolja börjar fransk anisette, spansk anisado, turkisk raki, grekisk ouzo.

Recept
Recept I • Frön av anis, krossade
Alkohol (45 %)
Får dra 8 dagar, omskakas dagligen. Silas av.
(Källa: Okänd)

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1918), Juneby (1977), Juneby (1999), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1946), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 04).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/anistinktur.html
Datum: 2018 07 18 - Uppdaterad: 2009 11 22
Cookieinfo
Made with a Mac