![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aldehyder - Terpener Anisaldehyd |
|||
|
|||
Synonymer |
1) Anisaldehyd, p-anisaldehyd, para-anisaldehyd,
anisaldehyd-para, anissyra, 4-metoxibensaldehyd, o-anisaldehyd,
p-metoxibensaldehyd, p-metoxylensaldehyd, para-metylbensaldehyd,
aubepine 2) o-Anisaldehyd, orto-anisaldehyd, anisaldehyd-orto |
||
CAS-nummer | 1) 123-11-5 2) 135-02-4 |
||
INCI-namn | 1) Anisaldehyde | ||
Engelska
namn |
Anisaldehyde, anisic aldehyde,
cratègine 1) Anise aldehyde, anisic aldehyde, anisyl aldehyde, para-anisaldehyde, p-anisaldehyde, 4-anisaldehyde, paramethoxybenzaldehyde, p-methoxybenzaldehyde, aubepine, auberine liquid 2) o-Anisaldehyde, ortho-anisaldehyde, ortho-anisic aldehyde, 2-anisaldehyde, 2-methoxybenzaldehyde, 2-methoxybenzene, orthomethoxybenzaldehyde |
||
Andra namn | Romanska språk
Aldéhyde anisique (franska) Andra språk Anisaldehyd (tyska) |
||
Förväxlingsrisk | Bensaldehyd | ||
|
|||
Tradition |
Upptäcktes 1896. | ||
Framställning | Källor: Det
viktigaste doftämnet i anisolja
och stjärnanisolja. Tillverkning: Terpenaldehyd (monoterpen och aldehyd) som bildas när terpen- och fenolalkoholen anetol oxideras (syre upptas, väte avges); det sker spontant när anisolja lagras. Man kan också göra tvärtom: anisaldehyd reduceras (syre avges, väte upptas) till anetol. Även andra alkoholer som terpineol, karvakrol och tymol kan reduceras till anisaldehyd men anetol anses ge den bästa. |
||
Beskrivning |
1) p-Anisaldehyd Klar, oljig vätska, färglös till ljusgul, med vaniljsmak. Smälter vid 2-5°. 2) o-Anisaldehyd Färglösa, vita eller ljusgula kristaller med vaniljsmak. Smälter vid 34-35°. |
||
1) p-Anisaldehyd 100 ml väger 110 gram. 100 gram = 91 ml. |
|||
1) p-Anisaldehyd Löslig i 50 % alkohol (7 delar), olivolja (något mjölkigt), mineralolja (något mjölkigt), något löslig i propylenglykol. Olöslig i vatten, mineralolja. 2) o-Anisaldehyd Löslig i alkohol, propylenglykol. Olöslig i vatten. pH och inkompatibiliteter 1) p-Anisaldehyd: Klarar sig i svagt sura och alkaliska miljöer, t. ex. i tvål. |
|||
Varianter | Homo-anisaldehyd Engelska namn: Homoanisaldehyde, para-ethoxybenzaldehyde, 4-ethoxybenzaldehyde. CAS-nummer 10031-82-0. Lätt rosatonad vätska med söt och kryddig blomdoft, löslig i alkohol, olöslig i vatten. Finns inte naturligt. |
||
Ersättning | Anisolja, stjärnanisolja, fänkålsolja. | ||
Hållbarhet | Förvaras i tätt slutet kärl - känsliga för luft. Förändras inte i krämer. | ||
|
Lär nog inte gå att hitta i svenska butiker. | ||
|
|||
Doftbeskrivning 1) p-Anisaldehyd: Söt och pudrig gräsdoft av kumarin, ofta beskriven som vit hagtorn. 2) o-Anisaldehyd: Söt pudrig hagtornsdoft med vaniljton. Flyktighet 1) p-Anisaldehyd: Mellannot. Inte så extremt stark som aldehyder annars är. Doftblandning 1) p-Anisaldehyd: Går väl ihop med en del citrus (pomerans, petitgrain), annat anisdoftande (anisolja, stjärnanisolja, fänkålsolja, anetol), söta kryddiga doftämnen (kumarin, kanelalkohol, heliotropin, vanillin). Maskerar andra lukter bra. 2) o-Anisaldehyd: Går bra ihop med kanel och kassia, i små mängder i dofter med cananga och ylang-ylang. Användning 1) p-Anisaldehyd: Kan utgöra upp till 10 % av en doftblandning, t. ex. feta fruktdofter. Vanlig bas i hagtornsdofter, förr ofta i söta gröna dofter av typen nyslaget gräs. 2) o-Anisaldehyd: Upp till 4 % i doftblandningar. I blomdofter, trädofter, kryddofter, kaneldofter. |
|||
1) p-Anisaldehyd Fungerar problemfritt i tvålparfym där den kan utgöra upp till en tredjedel av doftämnena. |
|||
Båda
är hudirriterande. |
|||
|
|||
Litteratur:
Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Kruskopf (1959),
Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). Good Scents Co. (2006 08 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15). |
|||
|
|||
© Shenet 1997 - 2013 |