Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Aldehyder - Terpener

Anisaldehyd


Synonymer
1) Anisaldehyd, p-anisaldehyd, para-anisaldehyd, anisaldehyd-para, anissyra, 4-metoxibensaldehyd, o-anisaldehyd, p-metoxibensaldehyd, p-metoxylensaldehyd, para-metylbensaldehyd, aubepine
2) o-Anisaldehyd, orto-anisaldehyd, anisaldehyd-orto
CAS-nummer 1) 123-11-5
2) 135-02-4
INCI-namn 1) Anisaldehyde
Engelska namn
Anisaldehyde, anisic aldehyde, cratègine
1) Anise aldehyde, anisic aldehyde, anisyl aldehyde, para-anisaldehyde, p-anisaldehyde, 4-anisaldehyde, paramethoxybenzaldehyde, p-methoxybenzaldehyde, aubepine, auberine liquid
2) o-Anisaldehyde, ortho-anisaldehyde, ortho-anisic aldehyde, 2-anisaldehyde, 2-methoxybenzaldehyde, 2-methoxybenzene, orthomethoxybenzaldehyde
Andra namn Romanska språk
Aldéhyde anisique (franska)
Andra språk
Anisaldehyd (tyska)
Förväxlingsrisk Bensaldehyd

Tradition
Upptäcktes 1896.
Framställning • Källor: Det viktigaste doftämnet i anisolja och stjärnanisolja.
• Tillverkning: Terpenaldehyd (monoterpen och aldehyd) som bildas när terpen- och fenolalkoholen anetol oxideras (syre upptas, väte avges); det sker spontant när anisolja lagras. Man kan också göra tvärtom: anisaldehyd reduceras (syre avges, väte upptas) till anetol.
Även andra alkoholer som terpineol, karvakrol och tymol kan reduceras till anisaldehyd men anetol anses ge den bästa.
Beskrivning
1) p-Anisaldehyd
Klar, oljig vätska, färglös till ljusgul, med vaniljsmak. Smälter vid 2-5°. 
2) o-Anisaldehyd
Färglösa, vita eller ljusgula kristaller med vaniljsmak. Smälter vid 34-35°.
1) p-Anisaldehyd
100 ml väger 110 gram. 
100 gram = 91 ml.
1) p-Anisaldehyd
• Löslig i 50 % alkohol (7 delar), olivolja (något mjölkigt), mineralolja (något mjölkigt), något löslig i propylenglykol.
• Olöslig i vatten, mineralolja.
2) o-Anisaldehyd
• Löslig i alkohol, propylenglykol.
• Olöslig i vatten.
pH och inkompatibiliteter
1) p-Anisaldehyd: Klarar sig i svagt sura och alkaliska miljöer, t. ex. i tvål.
Varianter • Homo-anisaldehyd
Engelska namn: Homoanisaldehyde, para-ethoxybenzaldehyde, 4-ethoxybenzaldehyde. CAS-nummer 10031-82-0.
Lätt rosatonad vätska med söt och kryddig blomdoft, löslig i alkohol, olöslig i vatten. Finns inte naturligt.
Ersättning Anisolja, stjärnanisolja, fänkålsolja.
Hållbarhet Förvaras i tätt slutet kärl - känsliga för luft. Förändras inte i krämer.
Inköp We don't sell, we tell!
Lär nog inte gå att hitta i svenska butiker.

Doftbeskrivning
1) p-Anisaldehyd: Söt och pudrig gräsdoft av kumarin, ofta beskriven som vit hagtorn.
2) o-Anisaldehyd: Söt pudrig hagtornsdoft med vaniljton.
Flyktighet
1) p-Anisaldehyd: Mellannot. Inte så extremt stark som aldehyder annars är. 
Doftblandning
1) p-Anisaldehyd: Går väl ihop med en del citrus (pomerans, petitgrain), annat anisdoftande (anisolja, stjärnanisolja, fänkålsolja, anetol), söta kryddiga doftämnen (kumarin, kanelalkohol, heliotropin, vanillin). Maskerar andra lukter bra.
2) o-Anisaldehyd: Går bra ihop med kanel och kassia, i små mängder i dofter med cananga och ylang-ylang.

Användning
1) p-Anisaldehyd: Kan utgöra upp till 10 % av en doftblandning, t. ex. feta fruktdofter. Vanlig bas i hagtornsdofter, förr ofta i söta gröna dofter av typen nyslaget gräs.
2) o-Anisaldehyd: Upp till 4 % i doftblandningar. I blomdofter, trädofter, kryddofter, kaneldofter.
1) p-Anisaldehyd
Fungerar problemfritt i tvålparfym där den kan utgöra upp till en tredjedel av doftämnena.
Båda är hudirriterande.

Litteratur: Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Kruskopf (1959), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). Good Scents Co. (2006 08 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/anisaldehyd.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac