m

 
Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Extrakt

Allantoin


Synonymer Allantoin, snigelextrakt (sic)
Moderväxt
Vallört (Symphytum officinale)
Farmakopénamn
Allantoinum
CAS-nummer 97-59-6
Allantoin
Engelska namn
Allantoin, urea,(2,5-dioxo-4-imidazolidinyl)-, glyoxyldiureide, 5-ureidohydantoin, 5-ureidoimidazolidine-2,4-dione, 2,5-dioxoimidazolidin-4-ylurea
Andra namn
Nordiska språk
Allantoin (danska), allantoiini (finska)
Romanska språk
Allantoïne (franska), allantoina (italienska)
Andra språk
Allantion (tyska)

Tradition
"Har använts sedan urminnes tider i folkmedicin", säger en svensk s.k. biologisk hudvårdsserie. Allantoinrika växter, framför allt vallört, har nog använts länge. Det rena ämnet isolerades först på 1900-talet.
Fluglarvsterapi
Det finns en historia att berätta om en annan viktig källa: fluglarver. Under första världskriget lade flugor ofta ägg i soldaternas infekterade sår och man fann att dessa sår läkte fortare än andra. Utifrån denna upptäckt utvecklades fluglarvsterapin som gick ut på att man lade sterilt odlade fluglarver i sår. Senare forskning visade att larvernas urin innehöll allantoin. Allantoin förblev det främsta sårmedlet tills de moderna desinfektionsmedlen dök upp vid mitten av 1900-talet. Så sent som under Korea-kriget på 50-talet använde sig amerikanska militärläkare av fluglarvsterapin. Kring millennieskiftet togs den upp som nygammal metod av Sårcentrum på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, så framgångsrikt att man numera exporterar fluglarver. Sår som allt annat gått bet på klarar fluglarverna av på ett par-tre dagar.

TV-shop
Är rynkor, ärr, påsar under ögonen, brännmärken eller fina linjer ett problem för dig? Snigelns hemlighet är avslöjad! Är rynkor, ärr, påsar under ögonen, brännmärken eller fina linjer ett problem för dig? Hälso- och skönhetsforskare har uppfunnit en metod att bevara snigelextraktet allantoin, som innehåller vitamin, protein och kalcium. Är rynkor, ärr, påsar under ögonen, brännmärken eller fina linjer ett problem för dig? Gelé 400 kr, ring idag, betala gärna med kort. Är rynkor, ärr, påsar under ögonen, brännmärken eller fina linjer ett problem för dig?
O.s.v.
Framställning
• Förekomst: Finns i urinen hos de flesta däggdjur - urinsyra omvandlas till allantoin - och utsöndras också av spansk fluga, som annars är mest känd som hudretande medel.
• Tilverkning: Framställs ur växter, framför allt vallört, där mest finns i roten (0,6-0,8 %), mindre i bladen. Man kan själv göra en vallörtsinfusion eller vallörtsdekokt. Däremot dras allantoin inte ut i olja (vallörtsolja) eftersom det är vattenlösligt. Handelns allantoin tillverkas syntetiskt, t. ex. oxiderat ur urinsyra. Sådant allantoin är mindre verksamt än naturligt. 
Beskrivning
Vitt fint pulver med fet känsla. Helt rent allantoin är färglösa kristaller.
100 ml väger ca 55 gram. 100 gram = ca 182 ml.
• Lösligt i hett vatten och kan blandas i allt som innehåller mycket vatten; i emulsioner alltså i vattenfasen. Med alltför svag värme riskerar man att pulvret inte löses ordentligt. Vätskan blir mjölkig och allt verkar löst, men efter svalning märks grynigheten. Hett vatten men inte kokande behövs alltså och ordentlig omrörning. Droppa lite av lösningen på ett fat, låt svalna och känn efter mellan fingrarna.
• Löses inte av vegetabiliska vegetabiliska eller eteriska oljor (sjunker till botten) och kan alltså inte dras ut med olja ur växter.
Varianter • Ett tiotal varianter av allantoin används i kosmetika, många i form av syror eller allantoin förenat med vitaminer eller provitaminer. De flestas funktion i kosmetika är att vara "skin conditioning", alltså allmänt hudvårdande.
Ersättning
Vallörtsdekokt, vallörtsinfusion.
Hållbarhet
Håller sig bra om det förvaras torrt.
Inköp We don't sell, we tell!
Finns hos importörer av eteriska oljor för runt 120 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. Apotekens farmaceutiska Allantoinum måste beställas, eller kunde i alla fall beställas över disk i början av 2000-talet och kostade då 110 kr (okänd mängd).

Hudläkemedel
Sammandragande och fuktbevarande, användbart i fuktighetsbevarande preparat med t. ex. pantoten och vitaminer. Används på eksem och psoriasis men effekten har ifrågasatts, bl. a. av FDA i USA som 1991 kom fram till att allantoin var verkningslöst i det avseendet och drog bort det som psoriasismedel. I Sverige finns ett läkemedel för psoriais med 2 % allantoin. I kosmetika förekommer det som allmänt "hudvårdande" ingrediens. "Regenererande" krämer för torr hy baseras ibland på allantoin. I TV-shop hjälper det mot och för absolut allt. Enklast och bäst är att lösa pulvret i lite vätska och sedan geléa eller låta vätskan ingå i vattenfasen i en emulsion.
Fuktkräm, lotion, rakvatten, ansiktsvatten, gelé: 0,2-2 %
Gelé: 0,2-2 %; se t. ex. hur det kan tillsättas i aloegelé
Eksemmedel, psoriasismedel: 1-2 %.
Sårmedel
Medicinskt används allantoin vid sårbehandling. Det löser upp sårsekretetet så att det blir mer tunnflytande och stimulerar granulationen vilket får såret att läka snabbare. Det är användbart även på svårläkta sår. Det förekommer också i sammandragande medel för hemorrojder, antagligen för att läka sårigheterna som kan uppstå. Någon solskyddande effekt har allantoin inte; det ingår i solskyddsprodukter för sin läkande effekt på solsveda.
Sårsalva: 1-2 %.
• Medel på solsveda och brännskador: 0,1-2 %.
Särskilt bra för torr och känslig hy eftersom det sägs minska risken för hudreaktioner på andra ämnen som kan irritera.
• Mjällmedel: 0,5-2 % allantoin i schampo eller balsam - kanske för läkande effekt på småsårig hårbotten.
I munvatten.
Fast tvål Kan blandas i tvål.
Tåls av de flesta. Allantoin tros också göra så att man tål andra ämnen bättre. 

Invärtes bruk
Används invärtes för behandling av magsår.
Giftighet
Inte giftigt.
Miljö
Sägs ingå i en grupp mycket miljöbelastande ämnen, vilket möjligen har att göra med att väteperoxid bildas som biprodukt när urinsyra omvandlas till allantoin. Danska Miljøministeriet bedömer allantoins miljöfarlighet som liten.

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Juneby (1999), Lodén (2008), Reynolds (1996).
• Artiklar: Miljøvurdering af hårshampoo og balsam (Råd og Resultater, Tekniske Meddelelser 1:1998).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/allantoin.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 10 6
Cookieinfo
Made with a Mac