Shenet

Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Färgämnen

Alkannarot och alkannin

Moderväxt
Alkanna (Alkanna tinctoria)
Synonymer
• Rotbark: Alkannaroot, alkannarött, alkanna, anchusa, röd sminkrot, röd oxtungerot, henna, falsk henna
• Färgämne: Alkannin, anchusin
Farmakopénamn • Rotbark: Radix alkannae, Radix buglossi rubri, Radix Anchusae rubrae, Radix alcannae spuriae
CAS-nummer • Rotbark: 517-88-4, 23444-65-7, 85251-58-7
• Rotbark: Alkanna tinctoria root extract ["extract of the roots"]
Engelska namn
• Rotbark: Alkanna, alkanet, anchusic acid, alkanna red, henna red, false henna
• Färgämne: Anchusin
Andra namn
Romanska språk
• Rotbark: Orcanette (franska), alcana (spanska), alcanna, alchenna (italienska)
Asiatiska språk
• Rotbark: Al-henna (arabiska)
Andra språk
• Rotbark: Rothe Ochsenzungewurze (tyska)l
Förväxlingsrisk
Henna (Lawsonia inermis): Kallades förr äkta alkanna - se nedan.
• Oxtunga (Anchusa officinalis): Alkannarot har kallats röd oxtungerot - se nedan.

Tradition
Redan I Ebers-papyrusen (1550 f. Kr.) används alkanna för att färga en massageolja röd, däremot inte i några sårläkemedel eller något som kan liknas vid smink. Ett årtusende senare använde hippokratiska läkare i Grekland alkanna i salvor för elakartade bölder och första århundradet rekommenderar Dioskorides i Rom salva kokt på vax, olja och alkanna på brännsår, hudinflammationer och bett. Framför allt använde egyptiska, både grekiska och romerska salvkokare alkanna för att rödfärga örtolja och oljebaserad parfym. Den har sedan använts i de flesta feta blandningar, från 1600-talets franska rouge till 1800-talets stearinljus och i 1900-talets mineraloljor.
Det isolerade färgämnet alkannin började användas i början av 1900-talet.
Anchousa och alkanna
Antikens namn på växten (gr. anchousa, lat. anchusa) gav det grekiska verbet anchousizo = sminka sig, och ännu för ett par århundraden sedan kallades fettbaserat smink anchousa på många europeiska språk. Härav växtsläktet Anchusa till vilket förr hörde både alkanna (Anchusa tinctoria) och oxtunga (Anchusa officinalis), eng. bugloss - därav de förvillande namnen oxtungerot och bugloss på alkanna som är vanliga i äldre texter.
Al-henna och alkanna
Henna (arab. al-henna, al-khanna) var förr den äkta alkannan. I Linnés Materia medica (1749) är alltså hennaroten äkta alkannarot (Henna Radix alcannae verae) medan alkannans rot är falsk alkannarot (Radix alcannae spuriae).

Farmakopéerna
Roten har varit officinell i många länder. I Sverige togs den upp i farmakopéns första upplaga (1775) och utgick först med den åttonde (1901).
Framställning
• Alkannarot: Namnet alkannarot är oegentligt eftersom det inte är roten utan rotbarken som innehåller färgämnet. Den skalas av, hackas eller finpulveriseras samt torkas.
• Alkannin: Färgämnet kan extraheras genom att rotbarken får dra i olja eller alkohol - recept nedan. Industriellt dras det ut med petroleumeter.
Ursprung
Omkring 1920 uppgavs att droten huvudsakligen exporterades från Ungern.
Beskrivning
• Alkannarot: Mörkt blåröda flagor, mindre än lillfingernaglar, eller ett mörkrött pulver, smaklöst och med fruktig lukt.
Mått och vikt • Alkannarot: 100 ml flagor väger ca 15 gram. 100 gram flagor = ca 670 ml.
• Alkannarot är olöslig, dess färgämne alkannin svårlösligt i vatten.
• Alkannarot är olöslig, dess färgämne alkannin lättlösligt i alkohol (5 ml alkannaflagor färgar omedelbart 100 ml 95 % alkohol mörkt rödbetsrött), olja och fett

pH och inkompatibiliteter
• Barken ger olika färg beroende på vätskans pH-värde: pH 6,1 (surt) = rött, pH 8,8 = purpur, pH 10 (alkaliskt) = blått.
Innehåll
Torkad rotbark innehåller upp till 5 % alkannin, själva roten ytterst lite. Det är ofta tveksamt vad som avses i recept med alkanna, alkannarot och alkannin - roten, rotbarken, ett utdrag eller det isolerade färgämnet?
Ersättning • Rotbarken förfalskades förr ofta med rot av oxtunga (Anchusa officinalis) och ved av fernbock (Caesalpina echinata) vars färgämnen är vattenlösliga men dåligt lösliga i fett.
Inköp We don't sell, we tell!
I välsorterade butiker för kryddor och örter kan man hitta 30 gram rotbark i flagor för 35-40 kronor.

Parfym Användning
Kan användas för att färga både oljebaserad och alkoholbaserad parfym rosa till mörkröd - recept nedan.
Hudläkeemedel
Rotbarken har sammandragande effekt på huden och har använts sedan antiken på sår, bölder och brännskador. Culpeper på 1650-talet använde den i salva på alla slags sår och skador, även variga, hudinflammationer, brännskador och utslag, och vinägerutdrag ansåg han hjälpte på t. ex. spetälska.
Rött färgämne
Alkanna har använts i rouge, ansiktspuder, örtolja, salva, cerat och allt slags fett smink som ska vara rosa till rött. Den mörkröda kulören har ofta kallats vermillonröd - det mesta har kallats vermillonrött. Se också om att Färga olja och fett.
Sårsalva och annan salva: 0,5 % pulveriserad rotbark
Cerat, läppsalva: 1-3 % oljeutdrag av den typ som ges recept på nedan
• Fet kräm: 1-3 % oljeutdrag enlgt nedan

Alkoholutdrag kan användas för att färga vatten och vattenhaltiga vätskor. Se också om att Färga vätskor.
Vatten och vattenhaltiga vätskor: 1-3 % alkoholutdrag av den typ som ges recept p nedan
Förr ett vanligt färgämne i feta hårpeparat.
Hårolja: 0,5 gram pulveriserad rot per liter
Fast tvål Har använts som tvålfärg - färgämnet är fettlösligt. Kommer antagligen att slå i blått i tvålens alkaliska miljö.

Mat och dryck
Används för att färga korvskinn och andra feta livsmedel, förr även margarin, och som stämpelfärg på kött.
Invärtes bruk
Dekokt på roten har använts i folkmedicin som diarrémedel och mot gulsot.
Giftighet
Ogiftigt.

Recept
Recept I
(oljeutdrag)
• Mineralolja (flytande paraffin) - 10 viktdelar
• Pulveriserad rotbark av alkanna - 1 viktdel (9 % vikt)
Låt dra några veckor. Filtrera.
(Källa: Thomssen 1947)
Recept II
(oljeutdrag)
Mandelolja - 4 ounces (114 ml)
• Pulveriserad rotbark av alkanna - 1 tsk (5 ml)
Låt dra i rumstemperatur tio dagar. Rör om varje dag. Filtrera. Använd i cerat.
(Källa: Pallingston 1999)
Recept III
(oljeutdrag)
Olivolja - 100 ml (91-92 gram)
• Pulveriserad rotbark av alkanna - 5 ml (0,75 gram = ca 0,75 % vikt)
Färgar en grön olivolja mörkt rödbetsröd på några minuter. En veckas dragtid gör färgen endast något mörkare och kraftigare. Kraftfullt färgande - 1 ml av utdraget färgar 100 ml vegetabilisk olja orange. Färgar inte huden.
(Källa: Shenet 2007)
Recep IV
(alkoholutdrag)
• 95 % alkohol - 100 ml (81 gram)
• Flagad rotbark av alkanna - 5 ml (0,75 gram = ca 1 % vikt)
Färgar omedelbart alkoholen mörkt rödbetsröd som blir något djupare av en veckas dragtid. 1 ml av utdraget färgar 100 ml vatten rosalila. Färgar inte huden.
(Källa: Shenet 2007)

Litteratur: Se t ex Adrasko (1968), Culpeper (1976), Ebbell (1937), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lindgren (1918), Meyer (1952), Pharmacopoea Svecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Sandberg (1994), Svenska farmakopén VIII (1901).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 06 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/alkannin.html
Datum: 2018 11 16 - Uppdaterad: 2009 10 5
Cookieinfo
Made with a Mac