Shenet Forum  Växter Råvaror Recept Referens Sök Kontakt Hem

Gå tillbaka   Shenet Forum > Råvaruforum > Vilka råvaror/vilka temperaturer?
Registrering FAQ Medlemslista Kalender Sök i alla forum Dagens inlägg Markera forum som lästa

Besvara
 
Ämnesverktyg Visningssätt
  #1  
Gammal 2007-03-23
Morticia's Avatar
Morticia Morticia är offline
Moderator
 
Medlemsdatum: 2007-01-30
Plats: Stockholm
Inlägg: 1,226
Post I Krämer och Lotion

Vad ska i Kräm/Lotion och när?

Sidan är en guide när de olika råvarorna bäst ska blandas ner i det man tillverkar kräm eller lotion.
Självklart använder man inte alla samtidigt. Utan det urval man själv föredrar efter sitt recept.
Hudläkemedel: http://www.shenet.se/ravaror/hudlakemedel.html
Olika hudtyper: http://www.shenet.se/ravaror/hudtyp.html
E-nummer och INCI-namn i kursivt

I fettfasen:

Vegetabliska oljor: ex:
Aprikoskärnolja, Prunus armeniaca, Cashewnötolja, Anacardium occidentale,
Druvkärnolja, Vitis vinifera, Hasselnötsolja, Corylus avellana,
Jojobaolja, Buxus chinensis (sic), Simmondsia chinensis, Jordnötsolja, Arachis hypogaea,
Kokosolja/kokosfett, Cocos nucifera, Macadamiolja, Macadamia tetraphylla,
Majsolja, Zea mays, Mandelolja, Prunus dulcis,
Moringaolja, Moringa oleifera, Moringa pterygosperma,
Neemolja, Melia azadiracta, Olivolja, Olea europea,
Palmolja, Elaeis Guineensis, Papayafröolja, Carica Papaya,
Persikokärnolja, Prunus persica, Pumpakärnolja, Cucurbita pepo,
Rapsolja, Brassica Napus, Ricinolja, Ricinus communis,
Riskliolja, Oryza sativa, Sesamolja, Sesamum indicum,
Sheasmörsolja, Solrosolja, Helianthus anuus,
Tistelolja, Carthamus Tinctorius, Valnötsolja, Juglans regia,
Smälta fetter/vaxer:
Avocadosmör, Hydrogenated avocadooil, Candelilla vax, Candilla cera,
Cetylalkohol (cetanol), Cetyl alcohol, Kakaosmör, Theobroma cacao,
Karnaubavax, Copernicia cerifera, Mangosmör, Mangifera indica L.,
Mimosavax, Acacia decurrens flower wax, Olivsmör, Riskklivax, Oryza Salvia Cera,
Sheasmör
, Butyrospermum parkii, Sojavax, Glyzine soja,
Solrosvax, Helianthus Annuus wax, Stearinsyra, Stearic Acid
Animaliska fetter/vax:
Bivax, Cera flava, Ister (gris), Adeps suillus, Talg (får), Tallow acid
Ullfett (får), Adeps lanae, Lanolin (75% ullfett och 25% vatten)
Basemulgator, Glycerylmonostearate: Dosera 5% i crèmer, 3% i lotioner
Bisabolol, Bisabolol: Dosera 0,2-1,5%
Cetylalkohol, Cetyl Alcohol (Cetanol): Dosera 0,5-3%
Emulgator L, C14-22 Alkylalcohol and C12-20 Alkylglucoside: Dosera 1-3%, beroende på önskad tjocklek,
1% kan ge spraybar lotion 0,2% xantangum i vattenfasen gör emulsionen stabil
Lanolic 250, Oleic, Linoleic, Linelenic Polyglyceridios: Hudbarriässkydd och fuktbindare.
Är hjälpemulgator, absorberar vatten 3 ggr sin vikt. Kan användas i läppstift, läppscerat,
krämer, ansiktsmasker, salvor, hårbalsam, hårkurer. Dosera 2-5%

Squalane, Squalane: Dosera 3-15%
Stearinsyra, Stearic AcidStearic Acid: Dosera 0,5-3%
Tiosol, Titanium Dioxide, Cocos Nucifera: 3-20 vikt% eller 2,5-16 volym%
Vegetal, Cetearyl Glucoside : Dosera 3-5%
VE-emulgator, Glyceryl Stearate (E 471): Dosera 1-3,5%

Vattenfasen:

Förutom destillerat vatten:
Allantoin, Allantoin: Dosera 1-2%, vispas ner precis innan fettfasen.
Alun, Potassium alum (E 520 - E 523): Dosera 1-5% (man bör tillsätta 0,4% xanthangum i vattenfasen)
Arabiskt Gummi, gummi Acacia (E 414)
Cellulosa, Hydroxyethylcellulose (E 460 - E 466): Dosera 0,1-3%
C-vitamin, Askorbinsyra, Ascorbic Acid (E 300): Dosera 1-3% lös i vattenfasen
Glycerin/Glycerol, Glycerine (E 422): Dosera 3-10%
Guargummi, Cyamopsis tetragonoloba (E 412)
Guarmjöl kosmetiskt
Infusion av örter, blommor etc
Hydrolater (blomvatten, örtvatten)
Karbamid, Urea (E 927 b): Dosera 1-10% (eller vid 27°C om man vill minska risken för ammoniumdoft)
Kalikonservering, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Aqua, Tocopherol: Fungerar
endast effektivt i produkter med pH-värde under 5,5. Dosera 1-1,5% och 0,5 % mjölksyra/citronsyra
Kosmetisk stärkelse, Hydropropyl Starch Phosphate: Dosera 1-5%
MF-emulgator, Sodium Stearoyl Lactylate (E 481): Dosera 3-5%
Naturbaktisop eko, Bitter Orange Extrakt: Dosera mindre i schampo/tvål och mer i kräm/lotion
(mest vid förvaring i burk) Dosera 0,8-3 %
Paraben, Phenoxyethanol, Metylparaben, Butylparaben, Ethylparaben and Propylparaben
(E 216/218) :
Dosera 0,75% (10-15 dr/100 ml/gram)
Propylenglykol, Propylene Glycol (E 1520): Dosera 1-20%
Xanthangum, Xanthan Gum (E 415): Dosera 0,1-2%

Tredje fasen 40-45°C:

CO2-extrakter: Ringblom, kamomill, morot Dosera 0,1-0,3 %

Tredje fasen 35-40°C:

AHA-komplex, Propylene Glycol, Solanum Lycopersicum, Lactic Acid: Dosera 1-5% (det som säljs på crearome)
Arnicatinktur, Arnica montana: Dosera 5-10%
Fucogel, Biosaccharide Gum-1: Dosera 2-5%
Glycerolextrakt: Dosera 3-6%
Karotin, Daucus carota: Doseras med 3-6 droppar/100 ml produkt
Lecitin, Lecithin; Lyosolecithin (E 322): Dosera 2-25%
Natrium PCA, Sodium PCA: Dosera 0,5-5%
NFF, Sodium Lactate, Sodium PCA, Urea, Hydrolyzed Vegetable Protein, Sodium PH: Dosera 1-5%
Rosmarin antioxidant, Rosmarinus officinalis, Caprylic/Capric Triglyceride:
Dosera 0,02-0,1% i mättade oljor, 0,2-0,4% i fleromättade oljor
Silkesprotein, Silk Amino Acid: Dosera 1-3%
Sojaprotein, Hydrolized Soy Protein: Dosera 3-5%
Sorbitol flytande
, Sorbitol (E 420): Dosera: 3-10%
Vegetabliska oljor:
Arganolja, Argana spinosa, Avocadoolja, Persea gratissima,
Gurkörtsolja, Borago officinalis, Hampfröolja, Cannabis sativa,
Havtorn fruktolja, Hippophaë rhamnoides, Havtorn fröolja, Hipophaë rhamnoides,
Linfröolja, Linum usitatissimum, Nattljusolja, Oenothera biennis,
Nyponrosfröolja, Rosa rubiginos/dumalis, Svart vinbärsolja, Ribes Nigrum,
Tamanuolja, Calophyllum Inophyllym, Vetegroddsolja, Triticum vulgare
Vitaminer:
A-vitamin, Retinol Palmitate: Dosera 0,1 till maximalt 1%
D-panthenol, Panthenol: Dosera 2-4%
E-vitamin, Tocopherol (E 306 - E 307): Dosera 1-10%

Tredje fasen 25-35°C
Aloe Vera gelé / Aloe Vera koncentrat, Aloe barbadensis
Citronsyra, Citric Acid (E 330): Dosera 0,5-5%
Mjölksyra, Lactic Acid (E 270): Dosera 1-2% sänker pH-värdet och fungerar effektivt som fuktbindare.
Vid 5% ger den AHA-effekt
Zinkoxid, Zinc Oxide och andra pulver som lera

Tredje fasen 20-25°C


Eteriska oljor

http://www.shenet.se/ravaror/essens.html
__________________
Gör lite för eget behov.
Och har väl langat nån _tom_ burk o flaska nån gång...
Vill någon ha något i, så får dom hjälpa mig blanda till!

Senast redigerat av Morticia : 2012-05-08 klockan 18:10. Orsak: Lanolic 250 i fettfas
Reply With Quote
  #2  
Gammal 2007-03-23
Admin's Avatar
Admin Admin är offline
Administratör
 
Medlemsdatum: 2002-05-13
Inlägg: 168
__________________
Administratören
Shenet Forum
Reply With Quote
  #3  
Gammal 2008-01-29
Morticia's Avatar
Morticia Morticia är offline
Moderator
 
Medlemsdatum: 2007-01-30
Plats: Stockholm
Inlägg: 1,226
Exclamation Hur man gör kräm/lotion!

Hur man gör kräm/lotion!

Kräm


Mät vattenfas och fettfas i varsin värmetålig bägare. Den som du tar vatten i ska rymma hela färdiga satsen.
Värm fettfas och vattenfas till samma temperatur.
Rekommenderade temperatur för olika emulgeringsmedel
Vegetal 70-75°C
MF-VE 70-75°C
Basemulgator 75°C
Ev. Allantoin/c-vitamin/Xanthangum/cellulosa vispas ner i vattenfasen
innan fettfasen vispa i.
Droppa sakta och försiktigt fettfas i vattenfas under ständig vispning.
Vispa ca 5 minuter och håll varm, detta är viktigt för att emulgeringen ska bli bra.
När dessa 5 minuter gått kan du börja kyla av. Antingen i vattenbas eller genom att röra om då och då.
Jag kyler stora satser i vattenbad. De små svalnar snabbt när man tar bort behållaren från värmen.
Tredje fasen ska sen i vid resp. temperatur.
Vispa regelbundet tills lotionen har 25 grader.
Då ska ev. Eteriska oljor i.
Vänta sen tills krämen svalnat
Häll därefter upp i burk.

Lotion

Mät vattenfas och fettfas i varsin värmetålig bägare.
Den som du tar vatten i ska rymma hela färdiga satsen.
Värm fettfas och vattenfas till samma temperatur.
Rekommenderade temperatur för olika emulgeringsmedel
Vegetal 70-75°C
MF-VE 70-75°C
Basemulgator 75-°C
Emulgator L 70-75°C
Ev. Allantoin/c-vitamin/Xanthangum/cellulosa vispas ner i vattenfasen innan fettfasen vispa i.
Droppa sakta och försiktigt fettfas i vattenfas under ständig vispning.
Vispa ca 5 minuter och håll varm, detta är viktigt för att emulgeringen ska bli bra.
När dessa 5 minuter gått kan du börja kyla av. Antingen i vattenbas eller genom att röra om då och då.
Jag kyler stora satser i vattenbad. De små svalnar snabbt när man tar bort behållaren från värmen.
Tredje fasen ska sen i vid resp. temperatur.
Vispa regelbundet tills lotionen har 25 grader.
Då ska ev. Eteriska oljor i.
Vänta sen tills lotionen svalnat
Häll därefter upp i flaska

Felsökning: http://www.shenet.se/recept/fel.html
__________________
Gör lite för eget behov.
Och har väl langat nån _tom_ burk o flaska nån gång...
Vill någon ha något i, så får dom hjälpa mig blanda till!

Senast redigerat av Morticia : 2008-02-09 klockan 22:18.
Reply With Quote
  #4  
Gammal 2011-06-08
Morticia's Avatar
Morticia Morticia är offline
Moderator
 
Medlemsdatum: 2007-01-30
Plats: Stockholm
Inlägg: 1,226
Svar: I krämer och lotion

Tiosol och solskydd

Citera:
Många av våra kunder frågar nu efter Tiosol. Tyvärr får vi ju inte sälja Tiosol (Titandioxid i olja) längre för Läkemedelsverket som menar att det inte finns tillräckligt mycket studier som påvisar att titandioxid ensamt ger tillräckligt UVA och UVB skydd, och Läkemedelsverket hänvisar alltså konsumenter i Sverige till Solskydd som innehåller även kemiska solskydd eftersom det här finns mycket mer studier att tillgå.

I alla andra EU-länder har man accepterat användning av zinkoxid tillsammans med titandioxid upp till faktor 20 men i Sverige har Läkemedelsverket förbjudit solskyddsprodukter med zinkoxid i väntan på ett EU-godkännande som kommer att komma. Detta gör att vi tyvärr inte kan sälja eller marknadsföra färdiga solskyddsmedel i Sverige.
http://crearome.blogspot.com/2011/05...-solskydd.html
__________________
Gör lite för eget behov.
Och har väl langat nån _tom_ burk o flaska nån gång...
Vill någon ha något i, så får dom hjälpa mig blanda till!

Senast redigerat av Morticia : 2013-07-22 klockan 13:30.
Reply With Quote
  #5  
Gammal 2012-05-08
Vaxet Vaxet är offline
Medlem
 
Medlemsdatum: 2009-11-30
Inlägg: 279
Svar: I krämer och lotion

Ska man verkligen sätta i rosmarinantioxidant i fettfasen? Tål den upphettning? Minns du vad du har den uppgiften ifrån?

I så fall skulle man ju faktiskt kunna tillsätta lagom mängd rosmarinantioxidant i sina oljor direkt när man köpt dem.
Reply With Quote
  #6  
Gammal 2012-05-08
Morticia's Avatar
Morticia Morticia är offline
Moderator
 
Medlemsdatum: 2007-01-30
Plats: Stockholm
Inlägg: 1,226
Svar: I krämer och lotion

Citera:
Ursprungligen postat av Vaxet Visa inlägg
Ska man verkligen sätta i rosmarinantioxidant i fettfasen? Tål den upphettning? Minns du vad du har den uppgiften ifrån?

I så fall skulle man ju faktiskt kunna tillsätta lagom mängd rosmarinantioxidant i sina oljor direkt när man köpt dem.
Jag ringde och frågade när jag höll på med listorna. Fick till svar att den kan sättas i fettfasen.
Men jag tror att tredje fasen är bättre. (ska ändra när jag har lite mer tid...)
Sett recept på andra sidor där man har den i fettfasen och salvfasen före uppvärmning och sen andra där den ska i vid 45 grader...

Till värmekänsliga oljor passar det bra att slå i lite när man köpt.
Finns några matoljor (linförolja) som säljs med rosmarin antioxidant för att hålla lite bättre.
__________________
Gör lite för eget behov.
Och har väl langat nån _tom_ burk o flaska nån gång...
Vill någon ha något i, så får dom hjälpa mig blanda till!
Reply With Quote
  #7  
Gammal 2012-05-11
Vaxet Vaxet är offline
Medlem
 
Medlemsdatum: 2009-11-30
Inlägg: 279
Svar: I krämer och lotion

Vem ringde du och frågade?

Mm känsliga oljor ska nog få en slurk rosmarinantioxidant hädanefter. I andra oljor skulle jag kunna sätta i dels direkt när man köpt, för att förlänga oljans livslängd, och dels i avsvalningsfas för produktens.
Reply With Quote
Besvara


Ämnesverktyg
Visningssätt

Regler för inlägg
Du kan inte starta nya ämnen
Du kan inte svara
Du kan inte bifoga filer
Du kan inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG] -kod är
HTML-kod är Av
Snabbval till forum


Tiden anges som GMT +2. Klockan är nu 04:51.


Powered by: vBulletin Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd & Shenet