Visa enstaka inlägg
  #1  
Gammal 2007-03-23
Morticia's Avatar
Morticia Morticia är offline
Moderator
 
Medlemsdatum: 2007-01-30
Plats: Stockholm
Inlägg: 1,226
Post I Salvor och Cerat

Vad ska i Salvor/Cerat och när?

Sidan är en guide när de olika råvarorna bäst ska blandas ner i det man tillverkar salva eller cerat.
Självklart använder man inte alla samtidigt. Utan det urval man själv föredrar efter sitt recept.
Hudläkemedel: http://www.shenet.se/ravaror/hudlakemedel.html
Olika hudtyper: http://www.shenet.se/ravaror/hudtyp.html
E-nummer och INCI-namn i kursivt

I fettfasen:
Vegetabliska oljor: ex:
Aprikoskärnolja, Prunus armeniaca, Cashewnötolja, Anacardium occidentale,
Druvkärnolja, Vitis vinifera, Hasselnötsolja, Corylus avellana,
Jojobaolja, Buxus chinensis (sic), Simmondsia chinensis, Jordnötsolja, Arachis hypogaea,
Kokosolja/kokosfett, Cocos nucifera, Macadamiolja, Macadamia tetraphylla,
Majsolja, Zea mays, Mandelolja, Prunus dulcis,
Moringaolja, Moringa oleifera, Moringa pterygosperma,
Neemolja, Melia azadiracta, Olivolja, Olea europea,
Palmolja, Elaeis Guineensis, Papayafröolja, Carica Papaya,
Persikokärnolja, Prunus persica, Pumpakärnolja, Cucurbita pepo,
Rapsolja, Brassica Napus, Ricinolja, Ricinus communis,
Riskliolja, Oryza sativa, Sesamolja, Sesamum indicum,
Sheasmörsolja, Solrosolja, Helianthus anuus,
Tistelolja, Carthamus Tinctorius, Valnötsolja, Juglans regia,
Smälta fetter/vaxer:
Avocadosmör, Hydrogenated avocadooil, Candelilla vax, Candilla cera,
Cetylalkohol (cetanol), Cetyl alcohol, Kakaosmör, Theobroma cacao,
Karnaubavax, Copernicia cerifera, Mangosmör, Mangifera indica L.,
Mimosavax, Acacia decurrens flower wax, Olivsmör, Riskklivax, Oryza Salvia Cera,
Sheasmör
, Butyrospermum parkii, Sojavax, Glyzine soja,
Solrosvax, Helianthus Annuus wax, Stearinsyra, Stearic Acid
Animaliska fetter/vax:
Bivax, Cera flava, hård salva 25 %, "lagom" 18-20 %, mjuk 12 %, nästan flytande 6 %
Ister (gris), Adeps suillus, Talg (får), Tallow acid
Ullfett (får), Adeps lanae, Lanolin (75% ullfett och 25% vatten)
Övriga råvaror
Bisabolol
, Bisabolol: Dosera 0,2-1,5%
Glycerin/Glycerol, Glycerine (E 422): Dosera 3-10%
Tiosol, Titanium Dioxide, Cocos Nucifera: Dosera 3-20 vikt% eller 2,5-16 volym%

Tredje fasen 45-50°C:

CO2-extrakter: Ringblom, kamomill, morot Dosera 0,1-0,3%
Glycerolextrakt: Dosera 3-6%
Karotin, Daucus carota: Doseras med 3-6 droppar/100 ml produkt
Vegetabliska oljor:
Arganolja, Argana spinosa, Avocadoolja, Persea gratissima,
Gurkörtsolja, Borago officinalis, Hampfröolja, Cannabis sativa,
Havtorn fruktolja, Hippophaë rhamnoides, Havtorn fröolja, Hipophaë rhamnoides,
Linfröolja, Linum usitatissimum, Nattljusolja, Oenothera biennis,
Nyponrosfröolja, Rosa rubiginos/dumalis, Svart vinbärsolja, Ribes Nigrum,
Tamanuolja, Calophyllum Inophyllym, Vetegroddsolja, Triticum vulgare
Vitaminer:
A-vitamin, Retinol Palmitate: Dosera 0,1 till maximalt 1%
D-panthenol, Panthenol: Dosera 2-4%
E-vitamin, Tocopherol (E 306 - E 307): Dosera 1-10%

Tredje fasen 35-40°C:

Aloe Vera gelé / Aloe Vera koncentrat, Aloe barbadensis
Citronsyra, Citric Acid (E 330): Dosera 0,5-5%
Mjölksyra, Lactic Acid (E 270): Dosera 1-2% sänker pH-värdet och fungerar effektivt som fuktbindare.
Vid 5% ger AHA-effekt
Paraben, Phenoxyethanol, Metylparaben, Butylparaben, Ethylparaben and Propylparaben:
Dosera 0,75% (10-15 dr/100 ml/gram)

Rosmarin antioxidant, Rosmarinus officinalis, Caprylic/Capric Triglyceride:
Dosera 0,02-0,1% i mättade oljor, 0,2-0,4% i fleromättade oljor
Zinkoxid Zinc Oxide Dosera 5%
och andra pulver som lera

Tredje fasen 30-35°C:

Eteriska oljor
http://www.shenet.se/ravaror/essens.html
__________________
Gör lite för eget behov.
Och har väl langat nån _tom_ burk o flaska nån gång...
Vill någon ha något i, så får dom hjälpa mig blanda till!

Senast redigerat av Morticia : 2012-05-08 klockan 19:11. Orsak: Lanolic 250 i fettfas
Reply With Quote